Skip to content

ÜZLETMENET-FOLYTONOSSÁG

I

Üzletmenet-folytonossági szolgáltatások

Szervezet megértése

Üzleti hatáselemzés és kockázatérétkelés

Üzletmenet-folytonossági eljárások tervezése

BCMS beágyazása a szervezt kultúrájába

Gyakorlatok és tesztelések, rendszer karbantartás

Terveink mindaddig nem tekinthetőek életképesnek, amíg a bennük szereplő feltételezéseket nem teszteltük, és az érintettek tevékenységeiket nem gyakorolták. Segíthetünk a vállalata működésére testreszabott gyakorlati program kialakításában és végrehajtásában, terveik és eljárásaik karbantartásában.

Megfelelés értékelés és auditok

Miért létfontosságú az üzletmen-folytonosság?

TÉNYEK

 • o A Covid-19 világjárvány számos szervezet számára okozott széles körű fennakadást, és az idei év háborús eseményi is rávilágítanak a kockázatkezelési megközelítések kidolgozásának fontosságára, amely magában foglalja a váratlan eseményekre való felkészülést és a tartós ellenálló képesség kialakítását.
 • o A Covid-19 másodlagos hatásai, mint például az egészségügyi és biztonsági incidensek, az informatikai/távközlési kiesések és kibertámadások mind jelentősen megnövekedtek az előző évekhez képest.
 • o A jövőre nézve az ellátási lánc zavarainak kezelése és a stabil pénzügyi helyzet biztosítása a legfontosabb feladat a szervezetek számára.
 • o A Buisness Continuity Institute 2021 évi Horizon Scan felmérésében résztvevők 71,8%-a véli úgy hogy az ISO 22301 tanúsítás segíti növelni a szervezet ellenálló képességét. míg 69% -a mondta azt, hogy lehetővé teszi a BCM következetes mérését és nyomon követését.
 • o Miközben az ISO 22301 tanúsítása a korábbi évek növekedése után 2020-ban kissé visszaesett – köszönhetően a pandémia miatt elhalasztott és meghiúsult megújító auditoknak – , azonban a szabványt keretrendszerként alkalmazó szervezetek száma megugrott, ami arra utal, hogy a világjárvány hatása miatt újraértékelték a szabvány fontosságát és hatékonyságát.

ISO 22301 szabványról

 • o Az ISO 22301 szabvány meghatározza az üzletmenet-folytonosság irányítási rendszer (vagy röviden BCMS – Business Continuity Management System) bevezetésére, fenntartására és fejlesztésére vonatkozó követelményeket, ezáltal védelmet nyújt az üzemzavarok ellen, csökkenti azok előfordulásának valószínűségét, felkészül a zavarok bekövetkezésére, reagál rájuk és helyreállítja a szervezet működését, amikor azok bekövetkeznek.
 • o Az ISO 22301 követelményei általánosak, és arra irányulnak, hogy minden szervezetre vagy annak részeire alkalmazhatók legyenek, függetlenül a szervezet típusától, méretétől és jellegétől. E követelmények alkalmazásának mértéke a szervezet működési környezetétől és összetettségétől függ.
 • o Az ISO 22301 valamennyi olyan szervezetben alkalmazható, amelyben:
  • – BCMS-t vezetnek be, tartanak fenn és fejlesztenek;
  • – a kinyilvánított üzletmenet-folytonossági politikának való megfelelés biztosítására törekszenek;
  • – képesnek kell lenniük arra, hogy a termékeket és szolgáltatásokat elfogadható, előre meghatározott kapacitással továbbra is nyújtsák egy üzemzavar során;
  • – a BCMS hatékony alkalmazásával igyekeznek növelni ellenálló képességüket.